Het is altijd een plezier als in de abdijbibliotheek van Berne een oude druk gevonden wordt die het enige bekende exemplaar blijkt te zijn. Zeker als het een Nederlandse druk is en al helemaal als het boek in Amsterdam is uitgegeven.

Deze week bleek dat het geval met de Groote christelijcke zee-vaert, gedrukt in 1650 en uitgegeven in 1651 bij de Amsterdamse drukker-boekverkoper Jan Bouman. Die had als uithangbord: “In de lelie onder de doornen”, een versregel uit het Hooglied waarin de dichter zijn geliefde vergelijkt met andere vrouwen. Romantischer kan je als boekverkoper niet zijn.

De Groote christelijcke zee-vaert is een kleine handleiding voor zeelieden en geschreven door de Friese predikant Adam Westerman (†1635). In het voorwoord vergelijkt de auteur “een schoone vrouw” met een schip. Het boek bevat naast preken ook liedjes, raadsels en kleine gedichten. Het karakter is antipapistisch, vandaar dat het in de rubriek verboden boeken staat. De eerste druk zou uit 1611 zijn, maar daar is geen exemplaar van bekend. Het moet een buitengewoon populair boek zijn geweest. In Worldcat bevonden zich maar liefst 29 edities (periode 1630-1776) én zelfs een Deense vertaling uit 1659.

De boekband is een spitselband met het stempel van de VOC op beide platten.

Terug naar nieuws