In 1683 verscheen bij Johannes Ribbius in Utrecht de Nederlandse vertaling van de wereldatlas van Nicolas Sanson (1600-1667). De Fransman Sanson wordt ook wel de vader van de Franse cartografie genoemd. In de Abdij van Berne bevindt zich een exemplaar van deze wereldatlas.

De vertaling in het Nederlands is van Simon de Vries (1628-1708). Daar gebruikte hij niet het Franse origineel voor, maar de Duitse uitgave uit 1679: Die gantze Erd-Kugel. De Nederlandse uitgave, in-4, bevat een gegraveerd titelblad en 62 openslaande kaartbladen (gemiddeld 190×250 mm, in liggend formaat). Niet alle kaarten zijn gesigneerd, maar ze zijn waarschijnlijk toch allemaal gegraveerd door de Amsterdamse kunstenaar Antoni de Winter (geboorte- en sterftejaar onbekend).

Grappig is dat de boekbinder van het exemplaar in de abdij zich ondanks de aanwijzing voor de boekbinder (op blad 2*4v) vergist heeft in de plaatsing van de kaart van India. De kaart is ingevoegd tegenover p.57 in plaats van p.357. Was de binder even afgeleid of heeft hij gewoon een moment niet goed opgelet? We zullen het helaas nooit weten. Een zwak heb ik voor het detail van de kaart met Suriname en zijn belangrijke grensrivieren: in het westen de Corantijn, in het oosten de Marowijne. Herkomst van de atlas: de nog onbekende Schlichtingh.

Abdij van Berne AvB1700646.