Op woensdag 10 februari 2021 wordt het Kloosterjaar Brabant geopend. Er is een gevarieerd (online) programma samengesteld met muziek, dans en persoonlijke verhalen van kloosterlingen. En dit alles in digitale aanwezigheid van Koning Willem-Alexander.

De live-uitzending van het Kloosterjaar Brabant vindt plaats vanuit klooster Sint Agatha in de gemeente Cuijk, waar de kruisheren hun 650-jarige jubileum vieren. De Koning sluit virtueel aan en verricht de openingshandeling.

1000 jaar kloosterleven in Brabant
Presentator Oscar Kocken vertelt over de geschiedenis van 1000 jaar kloosterleven in Brabant, ondersteund door archiefbeelden en moderne illustraties van Ludwig Volbeda. Holland Barroque zorgt voor muzikale intermezzo’s. 

Vier jubilerende kloosters
Aandacht is er ook voor de vier jubilerende kloosters. Naast de kruisheren vieren komend jaar ook de Norbertijnen in Heeswijk-Dinther, de Norbertinessen in Oosterhout en de Clarissen in Megen een jubileum. Abt Denis Hendrickx van Abdij van Berne, priorin Maria Magdalena van Sint Catharinadal, broeder Peter Snijkers van Klooster Sint-Agatha, en zuster Angela Holleboom van Klooster Sint-Josephsberg delen een persoonlijke getuigenis.

Presentatie Mauritsraam
Tijdens de opening wordt ook het Mauritsraam gepresenteerd. Deze gebrandschilderde afbeelding van prins Maurits is na 140 jaar teruggekeerd naar de kloosterkerk van de kruisheren in Sint Agatha.

Kloosterjaar Brabant bijwonen

De opening van Kloosterjaar Brabant is woensdag 10 februari 2021 om 14.00 uur. De opening is voor iedereen gratis toegankelijk. (Digitaal) bijwonen kan via de website van Brabants Kloosterleven.