Dinsdagmiddag 28 juli ontving de abdijbibliotheek twee bijzondere medewerkers van de Radboud Universiteit Nijmegen: Johan Oosterman, hoogleraar Middeleeuwse Letterkunde en directeur Radboud Erfgoed, en Chris Dols, conservator Radboud Erfgoed.
Johan Oosterman had zijn bijzondere interesse in handschrift 6 van tevoren uitgesproken en ook voor het zogeheten Pesttractaat. Beide maakten dan ook deel uit van de selectie van ca. 74 bijzondere werken uit de abdijbibliotheek. Handschriften, incunabelen, postincunabelen, atlassen (waaronder een Blaeu-atlas), Spesbanden, prijsbanden, kruidboeken, boeken met een bijzondere herkomst, maculatuur en een kookboek uit 1832.
De gasten werden ontvangen in de Bernekringzaal met koffie, waarbij de anderhalve meter afstand keurig werd aangehouden. Na een halfuurtje gezellig bijpraten over de Radboud Universiteit, volgde een korte powerpointpresentatie over de geschiedenis van de boekencollectie, over de diepgaande ontsluiting daarvan en over bijzondere verbanden die na twee jaar beschrijfwerk nu al kunnen worden aangetoond. Daarna bogen Johan en Chris zich over de selectie.
Bij het Pesttractaat, een handschrift uit de 15e eeuw, gaf Oosterman enthousiast uitleg en commentaar en wees daarbij op de ruim 500 jaar oude voorschriften om besmetting met de pest te voorkomen, voorschriften die verrassenderwijs vrijwel volkomen overeenkomen met de huidige voorschriften om besmetting met Corona te voorkomen! Ook de Atlas van Blaeu (1648) genoot grote belangstelling. Beide gasten hopen in de toekomst de collectie te kunnen gebruiken voor colleges en workshops van Radboudstudenten.