Maculatuur neemt een belangrijke plaats in bij de ontsluiting van de abdijbibliotheek van Berne. Als het maar enigszins mogelijk is, worden de fragmenten gedigitaliseerd, waarbij natuurlijk voorop staat dat de boekband niet beschadigd mag worden.

De afbeeldingen worden gelinkt aan de beschrijving in Worldcat van het boek waar de maculatuur zich in bevindt. En er kan op gezocht worden!

Toen postincunabel 37 aan de beurt was om ingevoerd te worden, bleek er een fragment van een Middelnederlandse tekst in de littera textualis te zijn meegebonden in het achterste scharnier van de spitselband. Maculatuur met Middelnederlandse tekstfragmenten komt weinig voor en kan belangrijk zijn voor onderzoek.

De verrassing was daarom groot toen het bleek te gaan om tekstfragmenten uit de Historie van Troje van Jacob van Maerlant. De rectozijde bevat fragmenten van vers 42-64, de versozijde fragmenten van vers 96-120 (teksteditie Blommaert, dl.2 (1841), p.75-76). Het hele fragment meet 151×40 mm. De 24 zichtbare versen beslaan 116 mm. Deze maculatuur is bijgebonden in een convoluut van drie titels (respektievelijk Antwerpen 1537, Keulen 1536 en Leuven 1537).

Dit zijn momenten waarop het bijzondere werk in de abdijbibliotheek dubbel zo leuk wordt!

Door: Robert Arpots

Terug naar actueel