GENNEP | Bijna vakantie. Ook voor groep 6/7 van basisschool Maria Goretti. Vakantie om in het zwembad te duiken, lekker te spelen in de speeltuin én het lezen van een kinderboek. Of nog beter: het manuscript van een kinderboek. Kinderboekenschrijver Gerard Sonnemans, met titels als ‘De Letterdief’, ‘Elke dag een feest’ en ‘In het hol van de leeuw’, zocht een redacteur voor zijn nieuwste historische kinderboek. Eén of twee kinderen was het idee, het wordt een hele klas.

Het is niet het eerste boek dat Gerard Sonnemans over de geschiedenis van Gennep schrijft. Eerder al verscheen ‘Groene Stoom’; een boek dat zich afspeelt langs het Duits lijntje. Sonnemans: “In Gennep ligt de geschiedenis voor het oprapen.” Dat is niet vreemd, want al sinds de Romeinen heeft Gennep een prominente positie op de kaart. Het Genneper Huys bloeide uit tot één van de machtigste vestigingen. Hier is het waar Prins Hendrik het opnam tegen de Spaanse overheersers. Heel Den Haag keek toe vanuit het klooster in Sint Agatha. Nakomeling Norbertus van Gennep schopte het tot aartsbisschop en werd heilig verklaard.

Beroemdste Gennepenaar
Het is deze Norbertus waar het boek over gaat. Met volgelingen over de hele wereld de beroemdste Gennepenaar. Vorig jaar nog bracht een groot aantal Norbertijnen een bezoek aan Gennep. Een bijzonder gezicht, de lopende stoet Norbertijnen op weg naar de overblijfselen van Het Genneper Huys. Hoe beroemd ook over de wereld, bij de meeste kinderen is Norbertus waarschijnlijk onbekend. “Daar gaan we met dit boek hopelijk verandering in brengen”, zegt Sonnemans. Peter Lucassen, wethouder onderwijs vult aan: “Met dit boek hoop ik dat de kinderen trotser worden op onze geschiedenis en de personen die daar een rol in spelen.”

Op reis
De schrijver hoopt het boek te lanceren in de Kinderboekenweek. “Dat wordt nog wel een uitdaging, maar we gaan er voor.” Het thema van deze week is ‘Reis mee!’, waarbij niet de reisbestemming maar het vervoersmiddel de hoofdrol speelt. “In Gennep hebben wij een tijdmachine, we kunnen hier naar alle tijden”, zegt Lucassen lachend. Sonnemans: “En nu is het afwachten wat mijn redacteurs er van vinden. Vinden de kinderen het verhaal duidelijk genoeg? Staan er zinnen of woorden in die ze niet begrijpen? Hebben ze nog tips voor mij? Een aantal vragen waarmee ik de kinderen de vakantie in stuur.”
Het boek is één van de initiatieven volgend uit het Routeboek Programma Versterking Vrijetijdseconomie met als doel al het moois wat gemeente Gennep te bieden heeft verder op de kaart te zetten.

Bron: Maasdriehoek, dinsdag 2 juli 2019