Zondag 20 oktober jl. heeft Abt Denis Hendrickx  o.praem. de tentoonstelling ‘Gedoopt en gezonden – Norbertijnen in India’ in de Abdij van Berne geopend. Dit deed hij door samen met Arockia Belavendran o.praem. de vlag van India op te hangen. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Solidair met India; de stichting die het werk van de Norbertijnen van Berne in India voortzet.

De tentoonstelling is niet alleen een terugblik  naar het werk van de ‘vijftig van Berne’ maar ook de activiteiten van Solidair met India nu te belichten. Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een brochure uitgebracht, ‘Gedoopt en gezonden – Norbertijnen in India’,  waarin wordt stilgestaan bij het missiewerk verricht door de Norbertijnen van Berne in India. Ook wordt het werk van drie Norbertijnen erin uitgelicht, te weten: Otto Paymans, Milo der Kinderen en Jan van Schijndel.

Abt Hendrickx  o.praem. verzorgde de openingstoespraak (hier te downloaden: Missie toen en nu). Daarnaast werden er toespraken gehouden door Arockia Belavendran o.praem., Norbertijn van Jamtara en lid van de Norbertijner gemeenschap van Tilburg en een toespraak van de voorzitter Solidair met India, Alex Peters.

Het geheel werd muzikaal omlijst door Raj Mohan. Naast het zingen van het Indiase volkslied samen met Maltie Ramsingh, bracht hij een prachtig verbindend Bengaals gedicht van Rabindranath Tagore (vertaald naar het Nederlands) ten gehore.

Ami Chini Go
Ik herken jou, jij uit den vreemde
jij die woont aan de andere kant van de wereld
Ik heb je gezien op een herfstochtend
ik heb je gezien op een zomeravond
ik heb je gezien in het binnenste van m’n hart
ik heb m’n oren naar de hemel gericht 
en jou lied gehoord in de wind
ik heb m’n hart aan je toevertrouwd,
aan jou die woont in den vreemde
Ik ben de wereld afgereisd en ben uiteindelijk 
aangekomen in een nieuw land en 
ben beland aan jou deur

Het nummer in het Bengaals beluisteren kan hier: https://youtu.be/xsj-sG6WAJs

De tentoonstelling is te bezoeken tot 1 december 2019, in de Abdijkerk, Abdijstraat 49 te Heeswijk-Dinther.